Arrangera ett Hugolopp
Det är inte svårt att arrangera ett roligt lopp, men det kan vara mycket att tänka på. På den här sidan har vi samlat tips för att arrangera ett lyckat Hugolopp.
Det finns även en färdig checklista att skriva ut.
Klara färdiga gå!
Så arrangerar ni ett lopp i 4 snabba steg.
1. Anmälan
2. Startkit på posten
3. Planera & förbered
4. Genomför lopp!
Inför loppet
När ni planerar inför loppet är det bra att utse en eller flera personer till huvudansvariga som kan fördela information och uppgifter.
Gör eleverna delaktiga i förberedelserna genom att exempelvis vara med och välja musik, planera uppvärmning och skapa skyltar.
Checklistan!
Och du – vi har tänkt på allt! Här har vi sammanställt allt du behöver för att arrangera ett lyckat lopp på din skola.
Skriv ut checklistaBra att tänka på:
Planera bana
Det är viktigt att tänka på att alla ska kunna delta och att banan måste vara tillgänglig för elever i rullstol. Ett tips är att ha två alternativ vad gäller längd och utmaning. Här kan du ladda ned skyltar:
Namnlappar
Skriv ut namnlappar här på hemsidan och låt eleverna färglägga och pynta sin egen. Här kan du skriva ut namnlappar:
Musik
Musik ger alltid härlig stämning i start- och målgång. Låt eleverna vara med och göra en egen låtlista och ta med en portabel högtalare!
Gör egna heja-skyltar
Låt eleverna göra egna heja-skyltar eller skyltar att ha efter banan. Om det är flera skolor som deltar kan de göra egna skol- eller klasskyltar.
Megafon/mikrofon
Om ni är ett större gäng så kan det vara bra med en megafon eller mikrofon så ni kan göra er hörda.
Under loppet
Gör dagen till en fest! Nedan har vi samlat tips för en rolig dag fylld av rörelseglädje!
OM det finns någon maskotdräkt att låna ut brukar det bli succé hos barnen. Kanske har någon av föräldrarna en dräkt att låna ut?
Bra att tänka på:
Uppvärmning
Förbered en uppvärmning som alla kan delta i. Kanske kan några äldre elever få förbereda och hålla för hela skolan? Kom ihåg peppig musik!
Medalj
Att få en medalj runt halsen direkt vid målgång är lycka! Kanske den roligaste uppgiften: att möta rosiga och glada elever när de korsar mållinjen! I startkitet ingår det medaljer, skulle de mot förmodan kan ta slut kan i skriva ut egna här:
Diplom
Skriv ut egna diplom och dela ut efter loppet. Känslan att kunna visa upp ett diplom hemma är något extra! Skriv ut diplom här:
Banvakter & Vattenstation
Minimera risken för att någon springer fel om ni har en längre bana. Banvakterna är också hejaklack utefter banan. En vätskestation utefter banan eller i mål motiverar och släcker törsten!
Väntaktiviteter
Det kan vara bra att ha ett par enkla aktiviteter att sysselsätta sig med om det är svårt att vänta. Exempelvis: kasta ärtpåsar i hink eller rockring på kon.
Fika/grilla
Gör det till en halvdagsutflykt. Ta med matsäck eller stanna och grilla korv efteråt. Kan dagens skollunch serveras utomhus?
Vill ni slå ihop flera skolor och arrangera Hugoloppet i er kommun?
Flera kommuner har redan provat att slå ihop alla sina anpassade skolor i kommunen för att göra Hugoloppet till ett större event.
Om ni är intresserade kan vi kan hjälpa er att planera och arrangera – kontakta info@hugoloppet.se för mer info.